Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / / Klanktherapie-Klankbehandeling-Klankmassage-Chakrabehandeling | Yönten Dargye

Klanktherapie-Klankbehandeling-Klankmassage-Chakrabehandeling | Yönten Dargye

Mijn naam is Sander Looijenga. Sinds 2020 ben ik aan het werk als klankbehandelaar onder de naam Yönten Dargye. (Uitspraak: Junten (met de U als in Juf) Dardjee). Yönten Dargye is een praktijk voor rust, ontspanning, meditatie en klankbehandeling met Tibetaanse klankschalen.

Sharing is caring

Openingstijden

Maandag Alleen op afspraak
Dinsdag Alleen op afspraak
Woensdag Alleen op afspraak
Donderdag Alleen op afspraak
Vrijdag Alleen op afspraak
Zaterdag Alleen op afspraak
Zondag Alleen op afspraak

Adres

Straat Meester P.J. Troelstraweg 185-B1
Postcode 8919 AB
Stad Leeuwarden
Telefoon 0629309063
Email [email protected]
Website Klankbehandeling
Diensten Klanktherapie | Klankbehandeling | Klankmassage | chakrabehandeling | Wellness behandeling |

Achtergrond:

In 2005 kwam ik in aanraking met het Boeddhisme. Bij een Boeddhistische ceremonie heb ik tegenover de 17e Karmapa Thaye Dorje de zogenaamde Bodhisattva belofte afgelegd. Hierin beloof je jezelf in te zetten voor het welzijn van anderen. Na afloop van deze ceremonie heb ik van de Karmapa de bodhisattva-naam: Yönten Dargye gekregen. Deze naam betekent: “Ontwikkelaar van boeddhakwaliteiten”. Het leek me toepasselijk om deze naam te gebruiken in mijn werk als klankbehandelaar. Dit omdat ik als klankbehandelaar juist bezig ben om anderen te helpen. Vanuit mijn interesse voor het Boeddhisme ontdekte ik ook de Tibetaanse klankschalen. Ik werd gegrepen door het indrukwekkende, meditatieve geluid en de energie die deze schalen opwekken. Ik heb me hier verder in verdiept en ben uiteindelijk gestart met de opleiding tot klankbehandelaar bij het Centrum voor meditatieve ontspanning in Lelystad. In 2020 ben ik gestart met het opzetten van een eigen praktijk in klankbehandeling in Leeuwarden. De Tibetaanse klankschalen vinden hun oorsprong in het Boeddhisme. Van oudsher werden ze gebruikt bij het uitvoeren van Boeddhistische rituelen. Destijds werden ze niet gebruikt voor klankbehandelingen. De mogelijkheden om deze klankschalen te gebruiken voor therapeutische doeleinden zijn pas sinds de jaren 60 ontdekt. Sinds dien is men veel te weten gekomen over de werking van deze schalen. Het is gebleken dat de schalen op vele manieren lichaam en geest kunnen beïnvloeden.

Stress en Spanning:

Om de werking van de klankbehandeling uit te leggen is het belangrijk om te weten hoe het menselijk lichaam om gaat met spanning en stress. Elke dag worden we bloot gesteld aan situaties die ons bloot stellen aan spanning en stress. Dit hoeft niet altijd in de extreme vorm te zijn, wanneer je aan het werk bent en je geconcentreerd een bepaalde taak moet doet doen kost dit energie. Dit niveau van concentratie kun je niet de hele dag volhouden. Na de inspanning moet je ook weer kunnen ontspannen. En ontspannen betekend niet gewoon even niets doen. Ontspannen heeft ook te maken met een bepaalde rust in je hoofd. Met name in onze westerse samenleving worden we eigenlijk de hele dag bloot gesteld aan informatiestromen. Via de radio, televisie, op het werk, social media, de smartphone tc. etc. Dit maakt dat ons hoofd voortdurend bezig is met het verwerken van informatie. Deze staat van alertheid zorgt er voor dat ons lichaam voortdurend hormonen aan maakt die deze concentratie mogelijk maakt. Deze hormonen zijn o.a. Adrenaline, Noradrenaline en Cortisol. Ze worden ook wel de stresshormonen genoemd. Zoals gezegd zijn deze hormonen nodig om tot een bepaalde staat van alertheid en actie te komen. Maar het is ook belangrijk dat we weer uit deze staat van alertheid kunnen komen zodat de hormonen ook weer afgevoerd kunnen worden. Onder invloed van deze hormonen wordt onze stofwisseling veranderd. Vanuit onze natuur en geschiedenis is dit nodig om te kunnen overleven in gevaarlijke situaties. Onze bloeddruk en hartslag gaan omhoog, er gaat meer bloed naar ons hart en de spieren. Je verbrand in rap tempo de energie in je lichaam. Deze energie moet echter ook weer aangevuld worden. De cellen die de energieverbranding mogelijk maken moeten ook weer kunnen herstellen. En dit kan niet zolang ze actief zijn onder invloed van de stresshormonen. Wanneer de stress aanwezig blijft herstellen de cellen zich niet en zullen afvalstoffen zich ophopen in ons lichaam. Doordat de energie gebruikt wordt voor een staat van alertheid kunnen energiestromen in je lichaam gaan blokkeren. Dit kan zich vervolgens gaan uiten in allerhande lichamelijke klachten. Van pijnlijke spieren en gewrichten tot hoofdpijn en vermoeidheid. Alleen in rust zal ons lichaam zichzelf herstellen en de afvalstoffen afvoeren. Dit is ook waarom we slaap nodig hebben. Tijdens slaap komen we, mits de slaap van goede kwaliteit is, tot diepe ontspanning. De stofwisseling wordt omgezet van verbranding naar herstel. In plaats van het aanmaken van stresshormonen worden afvalstoffen afgevoerd en gaan cellen en energiestromen zich herstellen. Je hartslag en bloeddruk daalt. Rust en ontspanning zijn essentieel voor een gezonde energiebalans. In ons lichaam zijn twee belangrijke centra te benoemen die hierin een rol spelen. De Sympathicus en de Parasypathicus. De sympaticus zorgt voor de aansturing van de activiteit en alertheid, de parasympathicus zorgt voor de aansturing van het herstelmechanisme.

Werking van de klankschalen:

De therapeutische toepassing van klankschalen werkt als volgt. Om tot ontspanning te komen is het belangrijk dat we rust ervaren in ons hoofd. Dat ons hoofd even leeg wordt en dat de hersenactiviteit van alertheid naar ontspanning gaat. Vanuit diverse onderzoeken is gebleken dat bepaalde geluiden ons kunnen helpen om tot ontspanning te komen. Geluiden beïnvloeden onze hersenen en onze hersenactiviteit. Gebleken is dat dit met name geluiden zijn die rijk zijn aan zogenaamde boventonen. Deze geluiden zijn volop aanwezig in de natuur. In het geluid van de golven van de zee, het ritselen van bladeren in het bos, het gezang van vogels, het stromen van water. Ook bepaalde soorten muziek zoals klassieke muziek zijn rijk aan boventonen. Er zijn ook diverse muziek soorten ontstaan die specifiek gemaakt zijn voor het stimuleren van ontspanning in onze hersenen. Deze muziek maakt gebruik van boventonen en “binural beats”. Geluidsgolven die onze hersenhelften in wisselende frequenties stimuleren. Klankschalen hebben een soortgelijke uitwerking. Het luisteren naar de schalen alleen al werkt ontspannend voor ons brein. Hier hoef je niks voor te doen, alleen luisteren. Een bijkomend effect is dat wanneer je aandachtig luistert naar de geluiden van de schalen je minder aandacht hebt voor de gedachten in je hoofd. Je gedachten verliezen hierdoor aan kracht. Je komt tot geestelijke of mentale ontspanning.

Resonantie:

Een tweede factor die van invloed is op de werking van de klankschalen is resonantie. Alle materie op aarde heeft een eigen trillingsfrequentie. Alle cellen, atomen en moleculen bewegen voortdurend en zijn aan het “trillen”. Wanneer verschillende objecten of cellen op de zelfde frequentie met elkaar trillen dan is er sprake van resonantie. Je kent dit effect misschien zelf bij luide muziek in een discotheek. Bij bepaalde lage tonen voel je het trillen van de muziek in je eigen buik. De cellen in je buik worden in trilling gebracht door de trilling van de speakers. Een ander voorbeeld is een hele hoge toon die een wijnglas kapot doet trillen. De cellen in ons lichaam zijn ook aan het trillen en kunnen ook door middel van resonantie in beweging worden gebracht. Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water, en water is van nature een sterke geleider voor geluidsgolven. Water resoneert erg sterk met bepaalde geluiden. Tijdens een klankbehandeling worden klankschalen op het lichaam geplaatst en aangeslagen. De schalen gaan trillen en maken geluid. Het geluid werkt ontspannend voor ons hoofd. De trilling van de schalen dringt diep in ons lichaam binnen. De cellen in ons lichaam worden door resonantie tot trillen gebracht. Deze trilling werkt als een soort massage op celniveau. Hierdoor wordt de doorbloeding gestimuleerd en komt de stofwisseling op gang. Energiebanen worden geactiveerd en energie kan weer gaan stromen door ons lichaam. Tijdens een klankbehandeling kun je tot een dusdanig diepe ontspanning komen dat de parasympathicus geactiveerd wordt. Je hartslag en bloeddruk gaan omlaag en je lichaam komt tot zelfherstel.

Klankmassage:

Bij deze behandeling kun je gewoon kleding aanhouden. Het is wel belangrijk dat het lekker zit en dat er geen knopen of ritsen aan zitten en dat de stof niet te dik is. De klankmassage maakt optimaal gebruik van de herstelprocessen van het lichaam. Het begint met een klankbad waarin je volledig tot rust kan komen. Vanuit deze rust gaan we verder. De klankschalen worden op verschillende plaatsen op het lichaam geplaatst. De trilling van de schalen dringt diep in de weefsels van het lichaam. Het geeft een massage op celniveau. De bloedsomloop en stofwisseling komen op gang. De energiebalans kan zich herstellen en het lichaam wordt gestimuleerd in zijn eigen herstellend vermogen. Hierdoor kunnen klachten als gevolg van spanning of stress uiteindelijk oplossen. Een hele behandeling duurt 60 tot 90 minuten. Voor een volledige sessie moet je rekening houden met 120 minuten. Na afloop is het belangrijk om voldoende water te drinken. Je lichaam heeft dit nodig om de afvalstoffen uit je lichaam af te voeren. Na afloop kun je je hierdoor moe en ontspannen voelen. Maar het kan ook zijn dat er bepaalde emoties los komen of dat je je niet helemaal fit voelt. Dit is normaal. Afhankelijk van de uitwerking van de behandeling zijn er allerhande resultaten denkbaar.

Chakrabehandeling:

Een andere behandeling is de chakra behandeling. Vanuit de oosterse filosofie worden de chakra's gezien als de belangrijkste energiecentra in ons lichaam. Ze spelen een belangrijke rol in de energetische processen in ons lichaam. Maar ook geven ze voeding aan de psychologische aspecten van het mens zijn. Wanneer bepaalde chakra's blokkeren of niet goed stromen kan het resulteren in blokkades in onze eigen (persoonlijke) ontwikkeling. De manier waarop je naar jezelf kijkt, de dingen die je tegen jezelf zegt, jouw kijk op de wereld en de mensen om je heen. Ze staan allemaal in verband met de chakra's. Ben je van nature angstig of voel je jezelf geaard en stabiel? Hou je van jezelf of ben je altijd kritisch of zelfs ontevreden? Voel je je verbonden met spiritualiteit of vind je dit allemaal maar zweverig gedoe? Gun je het jezelf om te genieten van het leven of ben je gereserveerd en terughoudend? Ben je introvert of extravert? Dit zijn allemaal zaken die te maken hebben met de chakra's en de energiestromen in jezelf. De chakra behandeling is gericht op persoonlijke ontwikkeling en heling. In een uitgebreide sessie gaan we alle chakra's bij langs met de klankschalen. De energie van de schalen kan resoneren met de energie van de chakra's en hierdoor kunnen blokkades opgelost worden. Het resultaat van de behandeling hoeft niet per definitie rustgevend te zijn. Omdat het vooral een energetische stimulans is kan het een boost geven aan je energiehuishouding. Ook kan het zijn dat er allerhande gevoelens en emoties los komen die sinds lange tijd vast zitten. Dit kan boosheid, verdriet, blijdschap of een andere emotie zijn. Maar wat er ook los komt, het is altijd goed. Een chakrabehandeling duurt 90 tot 120 minuten.

Deep tissue behandeling:

De deep-tissue-behandeling is gericht op een volledige wellness ervaring. Door gebruik te maken van warme olie heeft de klankbehandeling een diepgaand effect op de weefsels in ons lichaam. Zo kunnen specifieke klachten effectief aangepakt worden. Samen met aromatherapie is dit een weldaad voor lichaam en geest. Voor deze behandeling is het noodzakelijk een ontblote rug te hebben. Na een ontspannend klankbad wordt de rug gemasseerd met warme olie. Hierna wordt de klankschaal direct op de ingesmeerde huid geplaatst. Hierdoor is er een intensieve overdracht van trilling mogelijk. De trilling van de schalen dringt door tot in het diepste van de weefsels en resonantie doet de rest. Bij vastzittende of pijnlijke spieren is deze behandeling erg prettig. In overleg is het altijd mogelijk om andere delen van het lichaam te behandelen. De deep-tissue-behandeling duurt 60 tot 90 minuten. Alle openingstijden en behandelingen zijn alleen op afspraak.